Kaasrobot Rouveen

WWA levert eerste ‘kaasrobots’ ter wereld aan zuivelfabriek Rouveen 

Zuivelfabriek Rouveen Kaasspecialiteiten breidt uit met een nieuwe kaasmakerij van ruim tien miljoen euro met daarin 5 ‘kaasrobots’. In deze uitbouw aan de Oude Rijksweg in Rouveen wordt de kaasproductie volledig robot gestuurd.

Hiermee hebben de kaasmakers een wereldwijde primeur. Op dit moment wordt de nieuwe installatie getest.

Rouveen Kaasspecialiteiten snakt naar extra capaciteit. De afgelopen jaren kampten de kaasmakers met ruimtegebrek. Werk moest uitbesteed worden, omdat de huidige kaasfabriek te krap was. Hier komt bij dat naar verwachting de vraag naar kaas zal toenemen. En dan is er ook nog de afschaffing van het melkquotum. Boeren hoeven zich vanaf 1 april niet meer te houden aan de productiegrens, waardoor de zuivelfabriek rekent op een toename van 10 procent melk vanaf de bij haar aangesloten veehouders.

De nieuwe kaasmakerij met de ‘kaasrobots’ biedt Rouveen Kaasspecialiteiten de mogelijkheid haar productie met ruim de helft te laten toenemen.

De kaasfabriek onderscheidt zich van andere kaasmakers door zich te specialiseren in de bereiding van bijzondere kaassoorten. De tweehonderd verschillende kazen gaan de hele wereld over.

Als zich bij de testfase die momenteel gaande is geen problemen voordoen, dan kan de robotgestuurde kaasmakerij in het tweede kwartaal van dit jaar in gebruik genomen worden door Rouveen Kaasspecialiteiten.

(bron de Stentor)